Je kent het wel: lekker aan het koken, pan op het vuur, en als het bijna klaar is, blijkt dat je toch net een keertje vaker had moeten roeren: de boel is aangekoekt. Als je dan gelijk het aangekoekte eruit gaat schrobben, maak je antiaanbaklaag kapot – weet ik helaas uit eigen ervaring. Dat kun je dus beter niet doen. In plaats daarvan laat ik de pan nu vaak eerst even staan, vul ‘m dan met water zodat het losweekt, en ga hem een tijdje later afwassen. Vaak gaat dit nog wel moeizaam en goed voor de pan is dat geschrob nog steeds niet.
Er bestaat gelukkig een betere manier: vul de pan met azijn, water en baking soda. Op die manier weekt het aangekoekte los, en kun je de pan heel gemakkelijk schoonmaken, zónder de pan te beschadigen! Daarnaast zijn azijn en baking soda redelijk natuurlijke producten, dus beter om te gebruiken. Ook kun je biotex gebruiken in azijn en baking soda, of afwasmiddel of waspoeder zijn ook opties. Je kunt de pan er dan mee vullen met ook water en op laag vuur los laten weten.
Meer tips om pannen schoon te maken? Lees onze oudere blog “Pannen schoonmaken – tips“.