Site pictogram Hét blog over schoonmaken

Op deze 5 dingen zitten meer bacteriën dan op de wc-bril…

5 x hier vind je meer bacteriën dan op de wc bril

Bezig met je schoonmaakronde? Deze vaak vergeten oppervlakken zitten vol met bacteriën, dus desinfecteren maar!

Bacteriën op de wc-bril?

Er wordt vaak beweerd dat de wc-bril een broeinest van bacteriën is, maar dit blijkt eigenlijk wel mee te vallen! Denk er maar over na: als je doorspoelt met gesloten deksel wordt de wc-bril alleen aangeraakt door relatief schone billen. In de praktijk blijkt dat kraanknoppen en deurklinken veel “viezer” zijn, omdat je deze met je “vieze” handen aanraakt. Besteed daarom bij je volgende schoonmaakronde wat minder aandacht aan de wc-bril en focus je eens op deze 5 dingen waar meer bacteriën op zitten dan op de wc bril.

1. Een schone vaat, of toch niet?

De afwasborstel en -spons staan met stip op nummer één! Het is dat we het met ons blote oog niet kunnen zien, maar grote kans dat hierop een heel leger aan bacteriën op zit. En dan te bedenken dat je de borstel straks weer pakt om je kopjes af te wassen. Stop de afwasspons eens twee minuten in de magnetron (op 800 watt) en de bacteriën worden gedood. Het is ook raadzaam om de afwasborstel en spons iedere twee weken te vervangen.

2. Bacteriën op de tandenborstel

De tandenborstel is een grote vriend van bacteriën. Vaak staat de tandenborstel (met nog meer tandenborstels) in een beker op de badkamer. Dit is een plek waar het vaak warm en vochtig is, een heerlijke broeihaard voor bacteriën dus. Wanneer er dan ook nog eens een toilet op de badkamer staat, is het feest helemaal compleet. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat het doorspoelen van een toilet zorgt voor rondzwevende bacteriën. Zelfs nog uren nadat het toilet is doorgespoeld. Deze bacteriën komen dus ook op jouw tandenborstel terecht. Voorkom dit zoveel mogelijk door de wc-deksel te sluiten en dan pas door te spoelen. Om kruisbesmetting via tandenborstels te voorkomen, is het raadzaam om tandenborstels los van elkaar in een houder neer te zetten.

3. Handdoeken: een bacterie-broeinest

Na het toiletbezoek je handen wassen, snel even afdrogen en dan verder met de dagelijkse gang van zaken is een veel voorkomend proces. Maar wist je dat een handdoek een ware broeihaard van bacteriën is?! Handdoeken zijn veelal vochtig en verblijven in een warmere ruimte. Een heerlijke plek voor bacteriën dus. Wil je dat ze zo min mogelijk kans krijgen, hang dan iedere dag even een schone op. Dit geldt overigens ook voor de theedoeken.

4. Bacteriën op de snijplank

Nog zo’n plek waar meer bacteriën zitten dan op de wc-bril, de snijplank! Het maakt niet uit of het een houten of een kunststof snijplank is, of dat je hem keer op keer schoon boent… Etensresten zijn heel hardnekkig. Een glazen snijplank is daarom de beste optie, aangezien deze beter schoon te houden is. Maar wanneer je deze niet voorhanden hebt, kun je de snijplank ontsmetten door de plank te laten weken in een oplossing van een eetlepel bleekmiddel (met chloor) en een halve liter water. Spoel de snijplank vervolgens af en laat het aan de lucht drogen.

5. Vergeet de bacteriën op de afstandsbediening niet

Alles wat je vaak met je handen aanraakt is een bron van bacteriën. Ja, óók je afstandsbediening. Het is dus heel zinvol om met grote regelmaat even een desinfecterend doekje over de afstandsbediening heen te halen. Een kleine moeite, maar een heel aantal bacteriën minder!

Zorg dat bacteriën zo min mogelijk kans krijgen om jou te besmetten! Desinfecteer je huis, maar vooral ook de voorwerpen waar je veel mee in aanraking komt. Denk daarbij dus ook aan klinken, lampknoppen, stoelen en kranen. Kun jij wel wat tips gebruiken om je huis snel en effectief schoon te maken? Download dan hier ons gratis e-book 101 schoonmaaktips of één van onze andere 7 e-books.

Mobiele versie afsluiten