De voorjaarsschoonmaak: het moment om fris het nieuwe jaar te beginnen. Wij helpen je op weg met handige tips voor de grote voorjaarsschoonmaak. En we maken je een paar illusies over de grote schoonmaak armer. Lees snel verder voor jouw perfecte voorjaarsschoonmaak!
Voorjaarsschoonmaak: wanneer?
Oké, tijd dus voor de voorjaarsschoonmaak. Wanneer en waar begin je? De eerste stap is een moment inplannen voor de schoonmaak. Zorg dat je voldoende tijd vrijmaakt, zodat je de frisse wind ook daadwerkelijk door het hele huis kan laten gaan. Het is daarom slim om een hele dag te reserveren en een dag daarna ruimte vrij te houden om nog wat taken af te ronden. Je kunt ook overwegen om hulp in te schakelen. Doe het samen met je kinderen (is nog gezellig ook), partner of vrienden. Maak daarna een planning voor iedere ruimte. Dit zorgt voor overzicht en je kan de taken afstrepen als ze zijn gedaan, wat weer heerlijk motiverend werkt.
Grote voorjaarsschoonmaak: feiten en fabels
Overal op internet vind je tips voor het schoonmaken, gevraagd en ongevraagd krijg je advies. Maar wist je al wel dat er ook heel veel fabels zijn? Je moet niet zomaar alles geloven wat er wordt geroepen.
Voorjaarsschoonmaak thuis: de feiten
Feit 1: Je hebt niet alleen typische schoonmaakproducten nodig
Voor jouw voorjaarsschoonmaak heb je niet altijd typische schoonmaakproducten nodig, ook karnemelk, cola, ui en pindakaas lenen zich voor het schoonmaakwerk. Zo kun je met karnemelk je badkuip weer laten glanzen, gebruik je cola voor het schoonmaken van het toilet, maak je met water en ui je ramen weer streeploos schoon en verwijder je kauwgom met pindakaas.
Feit 2: De keuken is de smerigste plek in huis
Alleen in je spoelbak al hebben zich maar liefst 500.00 bacteriën gevestigd. De groentelade bevat bijna 8.000 bacteriën en het vaatdoekje bevat na 1 dag al 3,1 miljoen bacteriën, ruim 1.000 meer dan op een wc-bril. “Fun” fact: wist je al dat…. op een vaatdoekje in een gemiddeld studentenhuis maar liefst 7,9 miljard bacteriën krioelen? Iel… Dat wil jij echt niet!
Feit 3: Schoonmaakmiddelen mengen is levensgevaarlijk
Het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen is levensgevaarlijk! Bij het mengen van bleekmiddel met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel komen giftige gassen vrij. Het is erg slecht om deze gassen in te ademen, het kan zelfs verstikkingsgevaar veroorzaken. Niet mengen dus!
De grote schoonmaak thuis: fabels
Fabel 1: Afwassen met de hand is zuiniger dan met een vaatwasser
Tien jaar geleden ging dit nog op, maar inmiddels zijn veel afwasmachines heel erg zuinig. Vaatwassers gebruiken ‘slechts’ 8 tot 10 liter per keer, doe jij de afwas met de hand? Dan gebruik je maar liefst 10 tot 15 liter water!
Fabel 2: Sop moet schuimen
Ook dat is niet waar, de dingen die je schoonmaakt worden niet schoner door sop.
Fabel 3: Een vaatdoekje wordt helemaal ontsmet als je hem in een emmer chloor doet
Absoluut niet waar. Uit onderzoek blijkt dat bacteriën niet dood gaan door een vaatdoekje in chloor te laten weken. Op een hoge temperatuur wassen of het vaatdoekje 1 minuut in de magnetron op vol vermogen verhitten, dat zorgt ervoor dat de bacteriën doodgaan.
Fabel 4: De keuken moet niet te schoon zijn, bacteriën maken je weerbaar
Dat de keuken de meest vieze plek in huis is wisten we al, maar dat het beter is om de keuken niet te schoon te hebben is echt een fabel. Veel in contact komen met bacteriën maakt ons heus niet weerbaarder voor ziekten. Maar wanneer je zieke mensen in huis hebt of als er kwetsbare groepen in huis wonen (baby’s en oudere mensen) dan kan een extra schoonmaakbeurt geen kwaad.
Fabel 5: De hele vaat wordt schoon met het ECO-programma in de vaatwasser
Wanneer je je vaatwasser op een lage temperatuur laat draaien dan gaan de bacteriën niet dood. Om alle bacteriën goed te doden is het belangrijk om de vaatwasser regelmatig op een hogere temperatuur te draaien. Ook de vaatwasser zelf wordt dan weer schoner. Draai de vaatwasser vooral op een hoge temperatuur als je erg vieze materialen hebt, zoals een snijplank waar je rauw vlees op hebt gesneden.
Fabel 6: Houten snijplanken hoef je alleen maar af te spoelen met koud water
Dat houten snijplanken niet in de vaatwasser mogen wist je natuurlijk wel. Maar dat is geen vrijbrief om de snijplank niet heet af te wassen. Alleen met goed schrobben met een afwasmiddel en erg heet water doodt de bacteriën. Zorg wel dat je dit direct na gebruik doet, anders hopen de bacteriën zich op tussen de houten groeven.
De grote voorjaarsschoonmaak-gids
Als wij al onze schoonmaaktips in dit blog zouden delen, zou deze pagina nog 8 keer zo lang zijn. Dat hebben we dus maar niet gedaan. In plaats daarvan hebben wij iets leuks voor jou! Een volledige gids vol slimme tips en stappenplannen voor jouw grote voorjaarsschoonmaak. Die kun je nu helemaal gratis als e-book downloaden. Deze tips gaan jouw grote schoonmaak een stuk makkelijker maken!