Eens in de zoveel tijd is het weer broodnodig: de grote schoonmaak van je huis. Vooral in de lente krijgen we vaak de kriebels om het huis even goed schoon te maken. Wij hebben een uitgebreide gids geschreven, zodat de grote schoonmaak nóg makkelijker en leuker wordt. Zo gaat jouw voorjaarsschoonmaak veel sneller.
Een grote schoonmaak geeft niet alleen ruimte en frisheid in je huis, maar ook in je hoofd. Ook al is het een flinke klus, een grote voorjaarsschoonmaak geeft enorm veel voldoening als je eenmaal klaar bent. Opruimen doen we elke dag, maar tijdens de grote schoonmaak ga je een stuk grondiger te werk. In deze grote schoonmaak-gids lees jij alles over grote schoonmaakgeheimen en kleine slimmigheidjes die ervoor zorgen dat de voorjaarsschoonmaak overzichtelijk, leuk en efficiënt verloopt.
We hebben ons best gedaan om alle tips te verzamelen. We hebben de grote schoonmaak ingedeeld per ruimte, zodat je eenvoudig kunt vinden waar je naar zoekt. Zodra jij deze gids hebt doorgewerkt, is jouw huis helemaal schoon en fris! We beginnen met een paar algemene tips om jou goed op weg te helpen. Klik hieronder op een kamer en spring gelijk naar de tips die jij het liefst leest of scrol rustig verder.
- Fase 1: Voorbereiding van de grote schoonmaak
- Fase 2: Zolder schoonmaken
- Fase 3: Slaapkamer schoonmaken
- Fase 4: Badkamer schoonmaken
- Fase 5: Keuken schoonmaken
- Fase 6: Woonkamer schoonmaken
- Fase 7: Tuinonderhoud
Fase 1: Voorbereiding van de grote schoonmaak
Voordat je echt kunt beginnen aan de grote schoonmaak, is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Een goed begin is het halve werk! Wij weten waar je aan moet denken:
- Maak genoeg tijd vrij. Voor een grote schoonmaak moet wat tijd vrijgemaakt worden. Dit klinkt misschien niet erg uitnodigend, maar na de grote schoonmaak ben je zo blij dat je het allemaal gedaan hebt! Begin dus met ruimte maken in jouw agenda. Dit is het moment om alles aan te pakken waar je normaal niet aan toe komt. Reserveer een hele dag om de grote klussen aan te pakken en houd een dag vlak er na nog ruimte om de overige klussen af te ronden.
- Vraag om hulp! Samen sta je sterker dan alleen. Vraag hulp! Heb je kinderen die oud genoeg zijn om te helpen? Geef hen ook wat klusjes, meestal vinden ze het hartstikke leuk om te helpen. Hulp van je kinderen in het huishouden kan erg waardevol zijn. Ga je echt grote klussen aanpakken? Laat dan vrienden en familie weten wat je van plan bent, misschien willen zij wel helpen. Ook een huishoudelijke hulp biedt uitkomst, dit scheelt je bovendien veel tijd.
- Maak een plan van aanpak. Als je een dag hebt gereserveerd voor de grote schoonmaak van jouw huis, is het tijd om een plan van aanpak te maken. Maak per ruimte een plan en werk jouw huis ook daadwerkelijk per ruimte af. Zo voorkom je dat alles tegelijkertijd overhoop ligt. Daarnaast is het voor jou ontzettend motiverend om een ruimte helemaal schoon te hebben en af te strepen.
- Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer! Maak daarnaast altijd kamer per kamer schoon: zo behoud je het overzicht én je moed.
- Zorg voor de juiste schoonmaakmiddelen. Voordat je begint is het belangrijk dat je alles in huis hebt voor de grote schoonmaak. Denk hierbij niet alleen aan klassieke schoonmaakmiddelen, maar ook aan natuurlijke varianten zoals baking soda en azijn, en hulpmiddelen zoals microvezeldoekjes en de plumeau. Bedenk dat het beter is om een goede allesreiniger te gebruiken dan voor iedere ruimte een apart middel. Op dit lijstje vind je alles wat je nodig hebt voor de grote schoonmaak van je huis.
Fase 2: De zolder van je huis opruimen
Zoals beloofd poetsen we van boven naar beneden. Daarom beginnen we onze grote schoonmaak op zolder. Dit heb je nodig voor de grote schoonmaak van je zolder:
- Plumeau of ragebol;
- Microvezeldoekjes;
- Stofzuiger;
- Sopje met allesreiniger.
De meeste mensen gebruiken de zolder als een opslagruimte, dus in deze blog behandelen we ook de schoonmaaktips voor de grote schoonmaak van de zolder als opslagruimte. Mocht jouw zolder een andere functie hebben (zoals een slaapkamer of een werkkamer), gebruik dan de tips uit een van de andere fases.
Checklist voor de voorjaarsschoonmaak van je zolder:
- Sorteer spullen en gooi eventueel dingen weg. Als je de zolder gebruikt als opslagruimte, is het vooral van belang dat je de spullen een paar keer per jaar uitzoekt. Af en toe kom je verrassende dingen tegen! Spullen die je kwijt was of juist spullen waarvan je eigenlijk vindt dat ze wel weg kunnen.
- Werk plafonds en muren af met een plumeau of ragebol. Spinnen in huis hebben vast lekker huisgehouden op je zolder en hebben de nodige spinnenwebben achtergelaten. Haal spinnenwebben en stofwolken weg en je zolder voelt al gelijk frisser aan.
- Stof alle oppervlakken af. Wat je ook op je zolder hebt opgeslagen: stof het af. Al je spullen hebben sinds je ze hebt neer gezet mooi stof kunnen verzamelen. Dat vele stof zorgt voor mufheid op je zolder. Stof alles af voordat je gaat stofzuigen, anders kun je weer opnieuw beginnen!
- Stofzuig grondig. Verschuif alle spullen en meubels zodat je geen plekken overslaat tijdens het stofzuigen.
Wat je ook op zolder hebt staan, als je er niet vaak komt dan heeft stof vrij spel. Lucht je zolder goed door en werk de checklist af, en je zolder is opeens een stuk frisser.
Fase 3: Voorjaarsschoonmaak van de slaapkamer
Wist je dat we ongeveer 1/3e van ons leven slapen? Als je ergens zo veel tijd besteedt, mag het er natuurlijk wel schoon uitzien en lekker fris ruiken! Een grote schoonmaak van de slaapkamer hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De kleine schoonmaakklusjes van de slaapkamer schoonmaken laten we in deze gids achterwege: de grotere klussen die een paar keer per jaar nodig zijn lichten we uit. Zorg voor je begint met de grote schoonmaak van je slaapkamer dat je deze spullen klaar hebt liggen:
- Vuilniszakken voor kleding;
- Plumeau;
- Microvezeldoekjes;
- Stofzuiger;
- Sopje met allesreiniger.
Net als op zolder stof je het plafond af met de plumeau, stof je alle oppervlakken af en schuif je je spullen en meubels aan de kant om alles eens grondig te stofzuigen. Daarnaast is dit het uitgelezen moment voor het uitzoeken van je kledingkast en het reinigen van je bed en matras.
Kleding uitzoeken
De grote schoonmaak is het moment om ook je kledingkasten eens uit te mesten. Niet alleen tijdens de voorjaarsschoonmaak is het handig om je kleding uit te zoeken, maar ook in de herfst kan kleding uitzoeken handig zijn. Zoek in de lente de winterkleding uit en in de herfst de zomerkleding. Bedenk je wat je het afgelopen seizoen helemaal niet gedragen hebt en doe oude kledingstukken in vuilniszakken. Vaak kun je jouw oude kleding een tweede leven geven door ze naar de kringloop of naar de textielbak te brengen. De kledingbank is de allerbeste optie uiteindelijk. Zo maak je een ander blij en heb jij mooi opgeruimde kasten. Win-win!
Bed en matras reinigen
Je bed verschonen zit al in je reguliere huishoudelijke takenpakket, maar misschien besteed je dan weinig aandacht aan je matras. Maak tijdens de grote voorjaarsschoonmaak van je slaapkamer daarom tijd vrij voor het reinigen en omkeren van je matras. Doe dat met de volgende stappen:
- Stap 1:
Haal je bed helemaal af (en gooi je beddengoed gelijk in de was, je bent nu toch bezig) en stofzuig je matras grondig. Reinig daarna de matras. Maak gelijk beide kanten van de matras schoon en zet hem tegen de muur om te drogen. - Stap 2:
Terwijl je matras droogt, heb jij tijd om het bedframe schoon te maken. Het is handig om eerst de lattenbodems te stofzuigen en vervolgens alles met een natte doek en allesreiniger af te nemen. Tegen de tijd dat je hier klaar mee bent, is de matras waarschijnlijk weer droog. De matras kan dus direct terug op het bed. Wil jij de matras helemaal van het bed hebben? Vraag dan iemand te hulp, want een matras is zwaarder dan je denkt. Het zou zonde zijn als je last van je rug krijgt op jouw ultieme schoonmaakdag. - Stap 3:
Was je kussens en dekbed volgens het wasvoorschrift op het label. Doe je kussens in de droger met een tennisbal. Dit zorgt ervoor dat jouw kussen direct is opgeschud als hij uit de droger komt. Het dekbed kun je buiten uithangen. Plan dit op een zonnige dag om te voorkomen dat je zonder dekbed komt te zitten. - Stap 4:
Zorg ervoor dat je matras, kussens en dekbed volledig droog zijn voordat je het bed weer opmaakt. Zo voorkom je schimmel en hou je je slaapkamer zo lang mogelijk fris.
Fase 4 van de grote schoonmaak: Badkamer schoonmaken
De badkamer is een drukbezochte ruimte en het sanitair heeft behoorlijk te lijden onder dit intensieve gebruik. De douche, het toilet, de wastafel en de tegels: naast het wekelijkse badkamer-onderhoud vereisen ze zo nu en dan speciale aandacht. Dit heb je nodig voor de grote schoonmaak van je badkamer:
- Dweil;
- Microvezeldoekjes;
- Schoonmaakazijn;
- Bleek;
- Cola (ja, echt!);
- Baking soda;
- Sopje met allesreiniger.
Deze taken staan je tijdens de voorjaarsschoonmaak van je badkamer te wachten:
Badkamer tegels schoonmaken
Badkamertegels schoonmaken doe je met schoonmaakazijn. Je maakt de tegels goed zeepvrij door ze schoon te maken met een dweil. Op deze manier heb je geen huishoudtrap nodig om bij de bovenste tegels te komen. Zelfs jouw badkamerplafond is schoon te maken met een dweil, zolang het maar niet gespact is.
Douchekop ontkalken met azijn
Omdat water kalk bevat, slibt je douchekop langzaam maar zeker vol met kalk. Hierdoor kunnen de sproeiers verstopt raken, wat leidt tot een minder krachtige douchestraal dan je zou willen. Het ontkalken van je douchekop kan dus niet missen als je het huis echt grondig wilt schoonmaken. Dit kan zowel met reguliere kalkreiniger als met schoonmaakazijn.
Douchegordijn wassen
Het douchegordijn kun je gewoon in de wasmachine wassen. Zet de temperatuur van de wasmachine op 60 graden om alle bacteriën te doden. Na het wassen hoeft het douchegordijn niet op een speciale manier te drogen: je kunt hem gewoon weer aan de gordijnrail van je douche of bad ophangen. Zorg er wel voor dat er geen plooien in het gordijn zitten tijdens het drogen, want deze krijg je er eenmaal opgedroogd niet meer uit.
Voegen badkamer schoonmaken
De voegen tussen de badkamertegels kunnen goed vies worden. Met een gewone dweil kom je niet tussen de voegen. Als jij er aan toe bent om de voegen een flinke opfrisbeurt te geven, kun je dit eenvoudig doen met bleekwater en een tanden- of nagelborstel. Maak bleekwater door wat bleek te mengen met warm water. Doop de tandenborstel in de emmer bleekwater en schrobben maar!
Toilet ontkalken
Ook in je toilet kunnen kalkresten zich ophopen. Hiervoor komt dan eindelijk de cola van pas! Giet een halve liter cola in het toilet en laat het intrekken. Spoel het toilet vervolgens door en het is weer klaar voor gebruik. Meer hoef je niet te doen. Het toilet ontkalken kun je het beste ‘s avonds of ‘s ochtends voor een werkdag doen. Het resultaat is namelijk het mooist wanneer het toilet een tijd niet gebruikt wordt.
Wasmachine schoonmaken met soda
De wasmachine is een grote hulp bij de voorjaarsschoonmaak, maar kan ook weleens een grote schoonmaak gebruiken. Er blijven altijd bacteriën achter in de wasmachine. Daarom is het goed om een paar keer per jaar de wasmachine goed schoon te maken.
Voorjaarsschoonmaak fase 5: Keuken schoonmaken
In deze fase van onze grote schoonmaak-gids nemen we de keuken onder handen. De keuken schoonmaken kan aanvoelen als een never-ending story: elke dag na het koken kan je weer opnieuw beginnen. Probeer dit goed bij te houden, zodat je opgeruimd aan een grondige schoonmaak van je keuken kan beginnen. Dit is wat je niet mag missen:
- Microvezeldoekjes;
- Sopje met allesreiniger;
- Baking soda;
- Ontvetter.
Werk eerst de afwas weg en ruim alle spullen op die niet op je aanrecht hoeven te staan. Begin daarna aan de taken van de grote schoonmaak:
Koelkast en vriezer schoonmaken
Je koelkast kan op den duur erg vies worden van lekkende etensresten en vergeten restjes. Vergeet daarom tijdens de grote schoonmaak niet om je koelkast schoon te maken. Zorg dat de koelkast zo leeg mogelijk is voordat je aan jouw grote schoonmaak begint.
Vaatwasser reinigen met soda
Etensresten in de vaatwasser kunnen ook voor onhygiënische situaties zorgen. De vaatwasser schoonmaken doe je door als eerste het filter van de afvoer leeg en schoon te maken. Laat vervolgens de vaatwasser met een kop soda leeg draaien op het langste programma. Ten slotte vul je het spoelmiddel en zout aan. Jouw vaatwasser is weer helemaal klaar voor de komende periode!
Keukenkastjes schoonmaken
De buitenkant van de keukenkastjes moet je eigenlijk altijd tegelijkertijd met het aanrecht schoonmaken. Hoe je dat doet, lees je in dit blog over keukenkastjes schoonmaken. De binnenkant van de keukenkastjes worden echter ook stoffig, dus die hebben een paar keer per jaar een schoonmaakbeurt nodig. Haal alle spullen uit de kastjes, gooi weg wat weg kan en haal van boven naar beneden een natte doek door de kastjes. Servies dat er niet meer zo fris uit ziet kun je in de vaatwasser zetten.
Afzuigkap schoonmaken
De afzuigkap wordt vettig aan de binnenkant. Om hem weer blinkend schoon te krijgen doe je het volgende:
- Haal alle losse onderdelen eruit;
- Spray de onderdelen in met een goede ontvetter;
- Neem ze met een natte doek af;
- Zet de onderdelen weer terug in de afzuigkap.
Koffiezetapparaat en waterkoker ontkalken met azijn
Alles waar water doorheen gaat, kan verkalken. Op den duur vermindert dit de werking van je apparaat. Dit geldt ook voor je koffiezetapparaat en waterkoker. Ontkalk je waterkoker of koffiezetapparaat met speciale tabletten of bespaar geld en maak gebruik van schoonmaakazijn zonder parfum.
Fase 6: De woonkamer schoonmaken
De woonkamer is een plek om te ontspannen. Zorg er daarom voor dat het altijd opgeruimd is en besteed tijdens de grote schoonmaak wat extra zorg aan de woonkamer. Zo kun jij na je voorjaarsschoonmaak helemaal tot rust komen in een stralende woonkamer. Dit zal je nodig hebben:
- Plumeau;
- Ragebol;
- Microvezeldoekjes;
- Stofzuiger;
- Sopje met allesreiniger;
- Sopje met afwasmiddel;
- Onderhoudsmiddel vloer.
Afstoffen
Zoals we al eerder hebben aangegeven, werken we in iedere kamer van boven naar beneden. Stof eerst het plafond af en maak het waar nodig schoon met een sopje. Stof daarna je meubels en spullen af. Om goed schoon te kunnen maken en te kunnen stofzuigen, is het een goed idee om de meubels aan de kant te schuiven. Zo kom je overal écht goed bij. Nu toch alle meubels van de plek zijn, is het een ideaal moment om plekken schoon te maken waar je normaal niet komt.
Ramen lappen en kozijnen schoonmaken
Ook wat betreft het lappen van de ramen kon je het wel eens een stuk gemakkelijker krijgen nu de meubels even op een andere plek staan. Maak een sopje klaar met heet water en afwasmiddel. Waar je normaal gesproken misschien ongemakkelijk op de bank staat om het raam te kunnen lappen, kun je nu simpelweg de ladder voor het raam zetten. Als je toch bezig bent met de ramen, pak dan direct een doek voor de kozijnen of het houtwerk rond te ramen!
Vloer onderhoud
Als laatste kun je jouw vloer goed reinigen. Met een onderhoudsvrije vloer volstaat stofzuigen en dweilen, maar bij bijvoorbeeld een houten vloer is het verstandig om een speciale reiniger te gebruiken tijdens de grote schoonmaak. Deze trekt goed in het materiaal en verzorgt jouw vloer. Begin niet met water te werken als de vloer nog vol vuil en stof ligt. Ruim dit eerst op en gooi oude spullen weg.
Fase 7 van de grote schoonmaak: tuinonderhoud
De grote schoonmaak is bijna achter de rug! Je huis is nu helemaal fris en stralend, maar vergeet je tuin niet. Dit heb je nodig:
- Snoeischaar;
- Hogedrukreiniger;
- Algenverwijderaar/schoonmaakazijn;
- Winterbescherming.
Jouw tuin heeft twee keer per jaar groot onderhoud nodig: in het voorjaar en in het najaar.
Tuinonderhoud: voorjaarsschoonmaak
In het voorjaar gaat de zon weer schijnen en raken alle bloemen en planten in volle bloei. Het is belangrijk om jouw tuin hier goed op voor te bereiden. Dit is wat je kunt doen om zo goed mogelijk te genieten van je tuin in het voorjaar:
- Tuin opruimen. De lente is hét moment om alle ongewenste dingen uit jouw tuin en van jouw balkon te verwijderen. Heb jij last van onkruid? Of staat er al een tijdje een plant waar je niet langer blij van wordt? Haal het dan weg! Nieuwe planten hebben nu nog tijd genoeg om te groeien. In de zomer moeten ze op hun hoogtepunt zijn zodat jij er van kan genieten. Voor tuinaccessoires geldt precies hetzelfde. Kijk of je anderen ergens blij mee kunt maken, iedereen is immers op zoek naar nieuwe dingen voor in de tuin.
- Planten snoeien. Met het snoeien van planten moet je zorgvuldig zijn. Iedere plant heeft zijn eigen ideale snoeiperiode. Ook is het per plant verschillend wat er wel en niet gesnoeid moet worden. Onze tip voor het bijhouden van jouw planten is dan ook om het per plant te bekijken!
- Terras reinigen. Het terras reinigen kan op verschillende manieren. Zijn de tegels nog schoon en voldoet een goede bezem? Heeft jouw terras meer nodig dan alleen een bezem? Gebruik dan een hogedrukreiniger, algenverwijderaar of schoonmaakazijn. Uiteraard is het niet handig als jouw tuinset tijdens het schoonmaken nog op het terras staat. Hetzelfde geldt voor plantenbakken en andere accessoires. Zorg er dus voor dat je deze van het terras haalt voordat je aan de slag gaat.
- Tuinset schoonmaken. Je tuinstoelen en tafels moeten natuurlijk goed schoon zijn voor het nieuwe tuinseizoen! Meestal is het voldoende om er een natte doek overheen te halen. Zit er echter wel hardnekkige aanslag op jouw tuinset? Pak dit dan hetzelfde aan als het verwijderen van aanslag van jouw terras: met een hogedrukreiniger, algenverwijderaar of schoonmaakazijn. De tuinkussens kunnen meestal in de wasmachine. Kijk voor de zekerheid op het label van jouw tuinkussens.
Tuinonderhoud: najaarsschoonmaak
In het najaar heeft jouw tuin andere zorg nodig dan in het voorjaar. Het is tijd om je tuin winterklaar te maken. De meeste planten zullen inmiddels uitgebloeid zijn. Om het volgende voorjaar weer zo goed mogelijk van je tuin te genieten, is het vooral belangrijk om je tuinset en planten binnen te zetten. Stel jouw spullen en planten veilig, want niet alles kan goed tegen de winter. Als je in een garage of schuur ruimte hebt voor het meubilair, maak daar dan gebruik van en stal het daar. Heb je geen ruimte, zorg dan voor een beschermhoes. Hetzelfde geldt, hoe gek het ook klinkt, voor de planten. Planten in een pot kunnen binnen gezet worden als daar ruimte voor is. Dat is niet altijd het geval. Er is tegenwoordig gelukkig ook winterbescherming voor jouw planten te koop. Dit is een goed alternatief om jouw planten de winter door te helpen!
Klaar met het hele huis schoonmaken!
Heb je alle fases van de grote schoonmaak-gids doorlopen? Gefeliciteerd! Je kunt nu genieten van een heerlijk schoon huis. Hou alles bij met je reguliere huishoudelijke taken en zoek deze gids elk halfjaar weer op voor de volgende grote schoonmaak van je huis.
Het zit al in de naam: de grote schoonmaak is groot en vergt dus best veel tijd en moeite. Hou je liever tijd over voor andere dingen? Overweeg dan de hulp van een schoonmaakster. Zij kan zoveel taken van jou overnemen als jij wilt: het reguliere huishouden, maar ook de grote schoonmaak. Wist je dat onze schoonmaakhulpen een training kunnen volgen die hun schoonmaakvaardigheden naar het volgende niveau tillen? Schrijf je nu in en wij gaan direct op zoek naar een schoonmaakster die voldoet aan al jouw wensen en eisen!