Veel mensen hebben een hekel aan strijken. Vaak hoor ik dat mensen strijken een tijdrovende klus vinden, dat strijken irritant is, rugklachten veroorzaakt en dat strijken de oorzaak is van een slecht humeur. Met onderstaande tips hoop ik dat je je overhemden en broeken in no time weer netjes gladgestreken hebt, misschien zelfs wel met een klein beetje plezier!
Een goed begin is het halve werk
Gemak bij het strijken begint al bij het ophangen van de was. Haal de was direct uit de wasmachine en sla de was goed uit. Als je de was ophangt, dien je het nog even recht te trekken. Strijken gaat het beste als de was nog een beetje vochtig is. Was drogen in de droger is wel heel handig (vooral in deze tijd van het jaar), maar de droger veroorzaakt vaak kreukels in je was. Dit maakt het strijken moeilijker.
Een goede strijkhoes en hoogte van de strijkplank
Voordat je begint met strijken, is het belangrijk dat je een goede strijkplank met een goede hoes hebt. Veel mensen blijven jarenlang met dezelfde strijkplank werken zonder ook maar een keer een nieuwe hoes te kopen. Een nieuwe hoes lijkt niet altijd nodig, maar kan echt wonderen doen. Een comfortabel en glad strijkoppervlak zorgt ervoor dat je met gemak de kleding strijkt.
Daarnaast is het heel erg belangrijk om een strijkplank te hebben die de goede hoogte heeft. Hoe vaker en langer je strijkt, hoe belangrijker een goede hoogte van de strijkplank. Zo voorkom je vervelende rugklachten. De juiste hoogte van een strijkplank is ongeveer 25 cm onder ellebooghoogte.
Grote strijkplank
Een grotere strijkplank (waardoor je je overhemd niet 5 keer hoeft te verleggen) kan je veel werk besparen. Je maakt immers grotere halen waardoor het overhemd veel sneller gestreken is. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg ruimte hebt om je strijkijzer te plaatsen. Gebruik je een stoomsysteem? Dan moet je ervoor zorgen dat de strijkplank extra stevig is.
Ga je strijken? Gebruik dan altijd je handen om het kledingstuk glad te strijken en zorg ervoor dat het kledingstuk glad op de plank ligt, zonder vouwen. Let bij het strijken altijd op de strijksymbolen in de kleding. Zo betekent een strijkijzer met één stip dat je niet te heet mag strijken, hoe meer stippen, hoe heter je het kledingstuk kunt strijken. Vind je een strijkijzer met een kruis erdoor op het label? Dan mag je dit kledingstuk niet strijken.
Meer tips:
Strijk nooit meer dan een half uur aaneengesloten, wissel bijvoorbeeld het strijken af met opruimen. Strijk ook niet meer dan noodzakelijk, veel kledingstukken kun je ook al met je hand gladstrijken en netjes opvouwen. Zorg er daarnaast voor dat je er ontspannen bij staat, houd het strijkijzer losjes vast, werk recht voor je lichaam en zet je voeten in een stabiele stand.
En wat dacht je van je favoriete muziek op het hoogste volume of je favoriete tv-programma? Voor je het weet is het strijken alweer gedaan en loop je er weer netjes bij in je gestreken blouse en pantalon!