Ken je ze… Zilvervisjes? Helaas ontkom je er bijna niet aan. Het is goed om te weten dat ze niet vies zijn, maar we begrijpen dat je zilvervisjes in huis misschien niet zo prettig vindt. Ze duiken namelijk overal op… In de slaapkamer, de keukenkastjes en ze piepen zo langs de plinten heen. Gelukkig kun je de zilvervisjes in huis bestrijden met een paar hele simpele trucjes. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.
Waar komen zilvervisjes vandaan?
We hopen niet dat het overal begint te kriebelen nu we het over zilvervisjes hebben. Zilvervisjes houden van vochtige, warme plekken. Ze voeden zich met granen, meel, broodkruimels en aardappelen, maar hun bijzondere vermogen om cellulose te verteren, zorgt ervoor dat ze ook papier en lijm kunnen eten. Dit is ook de reden dat je ze op iedere plek in huis kunt aantreffen. Maar waar komen zilvervisjes nou vandaan? Ze kruipen gewoon bij je naar binnen als ze een prettige leefomgeving zoeken.
Wat te doen tegen zilvervisjes?
Je kunt natuurlijk de ongediertebestrijding laten komen, maar er zijn een aantal simpele trucjes die je zelf uit kunt voeren om zilvervisjes te bestrijden.
Zet de verwarming niet te hoog
Nu je weet dat zilvervisjes het beste gedijen op warme, vochtige plekken, is het van belang dat je een onprettige leefomgeving voor ze creëert. Zet je verwarming daarom op maximaal 18 C. Hiermee maak je de leefomstandigheden van zilvervisjes aanzienlijk minder prettig en gaan ze liever een deurtje verder.
Maak een eind aan naden en kieren
Zilvervisjes verstoppen zich graag tussen naden en kieren. Door naden en kieren te dichten beperk je de verstopplekken. Hierdoor zullen ze jouw woning liever verruilen voor een woning waar ze op veel plekken kunnen wegkruipen.
Ventileer jouw woning
Lest best; ventileer elke dag! Door de ramen iedere ochtend en avond minimaal tien minuten open te zetten, stroomt er drogere en frissere lucht naar binnen. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in jouw woning. Dit is precies waar zilvervisjes een hekel aan hebben… Een lage luchtvochtigheid. Hoe vaker jij ventileert, hoe beter!
Nu je weet dat zilvervisjes van meel, broodkruimels en granen houden, is het wellicht een goed idee om de keuken een grondige beurt te geven. Zo verwijder je voedingshaarden van zilvervisjes en andere ongedierte en is jouw keuken weer heerlijk schoon! Wil je dit graag snel, maar goed aanpakken? Download dan ons gratis e-book ‘De keuken, hoe pak ik het aan?’ In dit e-book staan vele handige tips om jouw keuken snel en efficiënt schoon te maken.
De verwarming een graadje lager en ventileren is natuurlijk goed te doen. Maar de hele keuken een complete schoonmaakbeurt geven dat is niet zo 1,2,3 gedaan. Een schoonmaakster kan hier flink wat verlichting bieden. Ze doet niet alleen de keuken, maar zorgt ervoor dat jouw hele huis heerlijk schoon en fris is.
Hey,
Ik heb best veel last van zilvervisjes.
Bedankt voor de tips die op deze blog staan.
Ik dit zeker thuis hanteren.
Wij hopen dat onze tips jou van de zilvervisjes afhelpen!
Heel veel succes gewenst.
HG spuit met antispul. klein beetje spuiten in plek waar een gaatje zit. pleite/dood beest. daarna gaatje sluiten.
Bedankt voor de tip!
Groet,
Team Hulp in Huis
Zo nu en dan komt dit bij mij voor!
Hopelijk blijft het bij zo nu en dan één.
Mochten het er meer worden, dan zijn deze tips heel effectief.
Groet,
Team Hulp in Huis
Wij wonen op de 4e etage van een flatgebouw en ventileren vaak met verse buitenlucht, bovendien laten wij vrijwel geen kruimels liggen en zijn alle voor zilvervisjes interessante en lekkere dingen in gesloten trommels. Hierdoor hebben wij vrijwel nooit last van zilvervisjes, hooguit loopt er soms 1 op het toilet rond, maar die halen we dan snel weg.
Wat fijn dat jullie zelden last hebben van slechts een enkel zilvervisjes.
Het ventileren en de afgesloten trommels leveren een waardevolle bijdrage om ze te voorkomen.
Groet,
Team Hulp in Huis