Schoonmaakster en belasting

Er zijn verschillende regelingen rondom je schoonmaakster, belasting en overige wetgeving. Op deze pagina lees je alles over de wetgeving rondom huishoudelijke hulp, de Regeling Dienstverlening aan Huis en belasting en onze eigen regelgeving.

Is een schoonmaakster aftrekbaar van de belasting?

Nee, een schoonmaakster is niet aftrekbaar van de belasting. Een schoonmaakster voor bedrijven is wel aftrekbaar. Hiervoor moet de hulp daadwerkelijk door jouw bedrijf worden ingehuurd. 

Herroepingsrecht

Als je iets koopt op afstand, heb je 14 dagen bedenktijd. Dit herroepingsrecht geldt niet op maatwerk. Daarom heb je bij Ikzoekeenschoonmaakster.nl beperkt herroepingsrecht: 14 dagen of tot wij een geschikte huishoudelijke hulp voor je hebben gevonden. Het herroepingsrecht start zodra je een hulp hebt aangevraagd en onze voorwaarden hebt geaccepteerd. Zodra wij je hulp hebben gevonden (of na 14 dagen), stopt je herroepingsrecht.

Inschrijven voor een schoonmaakster

Regeling Dienstverlening aan Huis


In bovenstaand filmpje leggen we uit hoe de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt.
De overheid heeft in 2007 de regeling 'Dienstverlening aan Huis' in het leven geroepen om wit werk te bevorderen en zwart werk tegen te gaan. Voor werkgevers scheelt deze regeling een hoop administratieve verplichtingen. Er hoeft geen loonbelasting of premie meer betaald te worden. Je schoonmaakster valt onder de 'Regeling Dienstverlening aan Huis' als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • De schoonmaakster voert de door jou opgegeven taken zelf uit;
  • De schoonmaakster ontvangt tenminste het minimumloon. Wanneer je een hulp zoekt via Ikzoekeenschoonmaakster.nl, is hier altijd sprake van;
  • Er dient sprake te zijn van een gezagsverhouding waarbij jij werkgever bent en de schoonmaakster de werknemer. Jij geeft dus aan welke taken de hulp moet uitvoeren;
  • De schoonmaakster werkt maximaal 3 dagen per week voor jou;
  • De schoonmaakster heeft recht op een vakantietoeslag van 8%. Wanneer je je hulp zoekt via Ikzoekeenschoonmaakster.nl, dan zit de vakantietoeslag al bij het loon inbegrepen;
  • De schoonmaakster dient wel de inkomsten op te geven aan de Belastingdienst;
  • De schoonmaakster heeft recht op vakantie, ook hier betaal je niets extra voor als je je hulp via ons zoekt;
  • Wil je de schoonmaakster ontslaan? Dan heb je geen ontslagvergunning nodig, de afgesproken opzegtermijn dient echter wel in acht genomen te worden. Indien je zelf geen opzegtermijn afspreekt met de hulp, geldt de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Ziekte

Als de schoonmaakster ziek is, moet je officieel gezien de eerste zes weken 70% doorbetalen (art. 7:629 lid 2 BW). Toch merken we dat de meeste mensen afspreken dat de hulp op een andere dag werkt om de uren in te halen. Je kunt dit zelf met de hulp afspreken en eventueel vastleggen in het contract.

Inschrijven voor huishoudelijke hulp